Ce este permacultura?

Categories AcasăPosted on

Primesc zilele acestea cateva e-mail-uri din partea catorva persoane care au inteles cat se poate de gresit ce inseamna de fapt acest concept. Nu pot sa nu fac o paralela care imi aduce aminte de ceea ce povesteam cu Pascal Depienne intr-una dintre serile de la Malin din timpul cursului. Imi spunea ca in momentul in care a mai inceput lumea sa auda una – alta despre permacultura in Franta, aparuse filmul Emiliei Hazelip – Synergistic Garden si desi in film este specificat ca metoda pe care o folosea ea pentru gradinarit este doar o tehnica care-si regaseste un loc si in permacultura, o mare parte din cei care au urmarit filmul au ajuns la concluzia ca acest concept este doar despre a planta legume pe un “pat ridicat”. De ce scriu aceste randuri? Pentru ca in e-mail-urile primite sesizez exact aceasi eroare din partea unor oameni care confunda (nu as putea spune voit) permacultura cu agricultura.

Cred ca majoritatea confuziilor de acest fel provin din faptul ca metodele si tehnicile aplicate in permacultura pentru a obtine hrana sunt adesea interpretate ca fiind o ramura mai extravaganta a agriculturii. Intradevar producerea hranei este ceva esential in permacultura, un stalp de baza, insa nu este vorba doar despre acest aspect, ci mai sunt si altele precum ar fi eticile, principiile tehnicile si metodele de abordare care contribuie in egala masura la intreg sistemul de proiectare, iar unele fara celelalte ar duce inevitabil la un esec, ceea ce nu poti intalni in nici un sat la nivel de organizare general. Eu cred ca aici este diferenta intre organizarea din mediul rural, oriunde ar fi el, si ceea ce inseamna permacultura.

De ce ar fi nevoie de un alt mod de a regandi si a reorganiza relatiile dintre oameni si de ce nu si regulile care stau la baza comunitatilor? Pentru ca din punctul meu de vedere (si nu numai) suntem pe marginea prapastiei si mai lipseste foarte putin pentru ca acest drum sa sfarseasca intr-un mod cat se poate de tragic. Nu cred ca trebuie sa fi din cale afara de destept sa-ti dai seama de acest lucru, trebuie doar sa sti unde sa privesti si ce sa intelegi. Personal nu cred ca mai pot aduce eu ceva nou ce deja nu se stie, pot doar pentru cei ce mai au o urma de indoiala sau sunt cu totul impotriva acestui fapt sa le sugerez cateva materiale fie ele carti sau documentare, iar daca tot nu sunt convinsi, ii voi ruga sa nu mai aceseze acest site, pentru ca mi-e clar ca el nu se adreseaza acestui gen de oameni.

2 comments

  1. Ma intereseaza un curs de permacultura prin corespondenta sau as vrea sa cumpar o carte de initiere in permacultura interactiva.

    1. Buna Catalin, exista un curs in format video disponibil gratuit si e disponibil la adresa
      http://courses.ncsu.edu/hs432/common/podcasts/ , dar in acest caz nu se obtine vreun act. Pt acest lucru poti urma un curs pe site-ul http://permaculturevisions.com/ . Am inceput si eu aici cursul de introducere dupa care am abandonat, pt ca tocmai aflasem de cel de la Malin. Asta se intampla in 2010. Cat despre carte de initiere “interactiva” nu stiu ce sa zic, ti-as putea pune la dispozitie in format electronic sau copie “Permaculture: A designer`s Manual” a lui Mollison sau “The Earthcare Manual” a lui Withefield in copie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *