Convergența Națională de Permacultură 2015 – ediția a V-a. Permacultură Urbană

Categories AcasăPosted on

Cu două săptămâni în urmă s-a încheiat cea de-a V-a ediție a Convergenței Naționale de Permacultură, prima ediție desfășurată în mediul urban.
Între 29 Iulie și 2 August ne-am adunat în Cluj-Napoca un grup de oameni pasionați de permacultură și de modul în care poate fi folosită pentru a îmbunătăți traiul. Această ediție a fost inedită, fiind singura ediție în care atelierele și prezentările s-au desfășurat în locuri diferite, au fost vizitate 10 inițiative locale și au fost întâlnite alte câteva pe parcurs.


Numărul de participanți a fost mai mic față de anii trecuți, însă acest lucru a facilitat o mai bună conectare între noi, astfel formând o echipă consistentă de permacultori. Unii oameni au fost în programul de lucru la începutul evenimentului, neputând să participe integral, dar este admirabil faptul că fiecare moment liber în afara lucrului s-au dedicat cunoașterii și împărțirii cunoștințelor în cadrul convergenței.

Ne-am adunat în prima seară pentru a ne cunoaște și a ne organiza pentru zilele de activitate. Totul a început cu dreptul, această întâlnire lungindu-se până în miez de noapte, fiind cu adevărat încântați de cunoștință.
A doua zi am început devreme, cu o vizită la Youthink hostel unde s-a ținut prima parte a unui atelier (desfășurat pe mai multe zile, în locații diferite) despre Food Forest. În curtea dinspre stradă a hostelului fiind vizibilă o livadă dezvoltată puternic care formează canopia, sub care se pot întâlni două etaje inferioare, și anume cea de arbuști și de vegetație joasă. Aceasta se va dezvolta progresiv pentru a oferi un spațiu bun pentru socializare, dar și pentru creșterea unor plante folositoare (atât pentru micul ecosistem, cât și pentru oamenii din preajmă).
În curtea din spate a fost vizitată grădina de legume făcută pe paturi înălțate. Este un sistem inedit de construire a paturilor, fiind o combinație între un strat delimitat cu lemn și hugelkultur. Practic, între spațiile dintre lemnele de susținere se instalează plante perene (precum căpșuni, aromate ș.a.) și plante companion (crăițe, gălbenele ș.a.), astfel folosind și spațiul vertical, nu doar suprafața orizontală a stratului.
Grădina de legume

În curte s-a mai putut vedea un cuptor rachetă (rocket oven) făcut de cei de la Asociația Viața Alternativă, un foarte bun exemplu de eficiență energetică:
Cuptor racheta

După experiența din această grădină ne-am deplasat către Casa de Cultură Permanentă, un foarte bun exemplu de inițiativă locală cu impact, unde Adela și Dan ne-au prezentat povestea casei, cum a luat naștere, cum a evoluat și multitudinea de evenimente și inițiative adiacente pe care le găzduiește și le susține.
După o masă vegană delicioasă făcută de cei de la Colectiva ne-am dezmorțit și ne-am revigorat cu o horă sănătoasă facilitată de Bogdan Rakolcza de la Cercul Întreg.

Prima zi 2

După horă, Bogdan ne-a vorbit despre intersecția Permaculturii cu Capoeira, joaca și muzica, cum acestea se întrepătrund și se completează. A descris Capoeira și cântarea ca forme de a aplica permacultura socială, de conectare interumană și de conștientizare.

De la Mălin au venit un grup de 3 tineri belgieni. Ne-au prezentat proiectul Ermitaj Malin, inițiat de Philippe Coupe. Acesta este unul din leagănele permaculturii din România, acolo fiind susținute primele PDC-uri în țară. Acum acești tineri entuziaști continuă construcția fermei, propunându-și să o dezvolte cât mai armonios și productiv. Aici puteți urmări blogul lor.

Alături de noi a fost și Adi Dohotaru, inițiator al mișcării SOS Parcurile Plopilor, care a susținut un atelier itinerant despre implicarea civică. Ne-am deplasat de la Casa de Cultură Permanentă prin parcul „Iuliu Prodan” din cartierul Zorilor către La Terenuri Mănăștur.

parc

 

Pe parcurs Adi ne-a povestit despre diferitele spații verzi din zona Zorilor-Mănăștur, posibilele proiecte de reabilitare, de înverzire și de îmbunătățire a traficului pedestru. Am trecut pe lângă o grădină foarte drăguță aflată între blocuri:
SONY DSC

Înainte de a ajunge La Terenuri am intrat în scara blocului unde locuiește Adi. Aici a instalat o galerie foto cu imagini foarte frumoase din perioada în care în Mănăștur producția agricolă și horticolă era în floare.
prima zi 4

Ne-am continuat drumul și am ajuns La Terenuri Mănăștur. Bogdan ne-a prezentat inițiativa de reînviere a spiritului comunitar în această zonă a Mănășturului, de implicarea comunității locale în luarea deciziilor care îi privesc și de protecție și folosire corectă a spațiului verde aflat la liziera pădurii.
Aici au fost susținute ateliere de sisteme de irigare pasivă, s-a plivit, a fost curățată zona de gunoaie și au continuat discuțiile la o masă delicioasă.

SONY DSC

A fost o primă zi de activități foarte intensă și plină de informații consistente și utile.

În următoarea zi am fost în vizită la școala ELF, unde am văzut școala din grădină facilitată de Asociația Română de Permacultură și dezvoltată mai departe cu mare drag de micii grădinari. Aici s-a povestit despre beneficiile grădinăritului în școli, modalități de a iniția și dezvolta astfel de proiecte și impactul pe care îl simt cei mici când lucrează/se joacă în grădină.

Ne-am deplasat mai departe către grădina comunitară Heltai. Aici s-a vorbit despre grădinăritul la comun, despre diferitele abordări, aici fiind implementat sistemul de parcele, 10 la număr, desfășurate pe aproximativ 500m.p. Bogdan, alături de alți colegi de la Colectiva îngrijesc 4 parcele pe care le folosesc special pentru a înmulți semințe primite de la Asociația Kokopelli și ne-a povestit despre importanța salvării și înmulțirii soiurilor tradiționale de plante.
La grădina comunitară s-a ținut un mic atelier de mulcit, în cadrul căruia s-au folosit 20 de baloți de paie și fân pentru mulcirea zonelor din grădină care nu erau mulcite sau al căror mulci scăzuse considerabil pe parcursul anului.
gradina comunitara

De la grădina ne-am deplasat spre livada de pe Făgetului unde ne-am petrecut restul zilei.
Pe drum înspre livadă a început să plouă, motiv pentru care majoritatea atelierelor, prezentărilor și discuțiilor au fost la loc acoperit, pe o platformă drăguță de lemn, unde ne-am putut feri de ploaie.
După o plimbare lungă și o masă copioasă am ținut un atelier de altoit, cu discuții adiacente legate de metode de propagare ale plantelor, vorbind despre marcotaj, butășire, stoloni, drajoni (înmulțirea asexuată) și înmulțirea prin semințe (sexuată).

ziua 2 - 1

Dar când ne-a lăsat puțin ploaia ne-am plimbat prin întreaga livadă unde am putut vedea diferite etape de dezvoltare a unei livezi și zone în care aceasta se sălbăticise, transformându-se progresiv într-o veritabilă pădure. Cu această ocazie am ținut un atelier de trasare a curbelor de nivel folosindu-ne de o tehnologie de bază precum cadrul în formă de A.

ziua 2 - 2

Imediat după, ploaia a revenit și ne-am retras în locul acoperit. Crenguța de la Educon Vaslui ne-a prezentat proiectul pe care și l-a propus să îl implementeze în timp, și anume o grădină botanică care să îmbine elemente de permacultură precum food forest și grădinărit cu creșterea de diversitate biologică generală cu o vastă varietate de specii arboricole și ierboase, având ca scop principal unul educativ. Un proiect minunat care merita susținere.

Deși plănuisem să ne lungim în acea seară cu un foc de tabără am renunțat la idee datorită umezelii ridicate și riscului de ploaie.

În cea de-a 3-a zi am început prin a învăța meșteșugul brutarului. S-a început un atelier de bună dimineață cu Jonas, care ne-a făcut minunata pâine de zi cu zi. Una din cele mai bune care le-am mâncat vreodată, țin să subliniez.
Așadar s-a început cu povestea pâinii, urmată de trecerea prin fiecare etapă a formării acesteia.
ziua 2 - 3 ziua 2 - 4 ziua 2 - 5 ziua 2 - 6 ziua 2 - 7 ziua 2 - 8

 

Le-am lăsat la dospit și am început un workshop itinerant care ne-a dus pe la Grădina Fluture de pe Fabrica de Pensule. Un exemplu de construcție de grădină într-un spațiu fără urmă de pământ, și anume acoperișul unei clădiri. Se întinde pe o suprafață destul de mare, de aproximativ 200m2 și folosește atât ca spațiu pentru evenimente culturale și sociale (acoperit de gazon) cât și ca grădină comunitară (marginile au fost făcute ca straturi înălțate).

ziua 3 - 1
Am continuat plimbarea prin parcul Feroviarilor unde am putut observa succesiunea naturală a pădurilor, parcul fiind neîngrijit de câțiva ani a început să se reîmpădurească natural. S-a povestit despre rolul observării acestui proces natural în designul unui food forest.

ziua 3 - 2

 

La câțiva pași după ieșirea din parc am ajuns la Grădina pe Asfalt, unde am văzut un exemplu foarte frumos de grădină construită pe un teren betonat în totalitate. În linkul de mai sus puteți citi povestea acestuia. Acum este în al 4-lea an de folosință.

Ne-am întins la discuții stând pe mobilierul de grădină construit de cei de la OutDoor4U.
Ziua 3 - 3

 

Ne-am reîntors la găteală și fiecare și-a făcut pizza cu ingredientele dorite, având ca bază aluatul lăsat la dospit la început de zi. Și a ieșit un adevărat ospăț.

ziua 3 - 4 ziua 3 - 5 ziua 3 - 6

 

După o siestă bine meritată Ionuț ne-a povestit despre proiectul lui de construcție a unei ferme la Vișeu și Traian ne-a povestit despre earthshipul pe care îl construiește în zona Jucu. O gamă de proiecte frumoase care cresc încet, dar sigur, și cu ocazia convergenței vor avea un număr mai mare de susținători și ajutoare.

Această adunare de oameni minunați a meritat sărbătorită, motiv pentru care alături de Bogdan de la Cercul Întreg s-a inițiat o sesiune de cântare care s-a lungit cu voie bună până-n zori.

sarbatoare
Ultima zi a fost una mai scurtă, dar la fel de intensă precum cele care au precedat-o. S-a ținut tradiționalul târg de la Convergență unde participanții și-au adus produse făcute de ei, semințe, haine, instrumente muzicale și multe altele, pe care le-au schimbat, vândut sau făcut cadou, care cum a simțit.

SONY DSC

Pentru încheiere am convocat un ultim sfat al permacultorilor prezenți. Am discutat despre această ediție, ce a fost, ce n-a fost și ce ar fi putut să fie, ducând progresiv discuția către ce va fi anul viitor și cum ne vom implica activ. Echipa convergenței a crescut cu această ocazie, iar pe anul viitor vom continua cu cea de-a VI-a ediție, revenind în mediul rural.

S-a concluzionat și s-a încheiat cu o masă fabuloasă a la Colectiva. Țin pe această cale să le mulțumesc din nou pentru că ne-au hrănit, ne-au încântat simțurile, au susținut ateliere frumoase și informative și s-au implicat în mod activ în organizarea acestei ediții a Convergenței.

A fost o ediție minunată și le mulțumesc tuturor participanților și organizatorilor. Să ne vedem sănătoși, voioși. mai împliniți și în număr cât mai mare în anul ce vine.

 

 

4 comments

 1. ”Bogdan ne-a vorbit despre intersecția Permaculturii cu Capoeira, joaca și muzica, cum acestea se întrepătrund și se completează. A descris Capoeira și cântarea ca forme de a aplica permacultura socială, de conectare interumană și de conștientizare.”

  -Hai sa nu amestecam merele cu perele ca denaturam un concept pe care aparent nu il intelegeti si il interpretati voi cum credeti de cuvinta. Permacultura este exact cum o descrie Mollison, daca vreti sa imbarligati principii si etici din alte discipline/culturi/religii atunci sa-i ziceti voi cum vrei dar nu ”Permacultura”.

 2. Dragi prieteni,
  va urmaresc de peste 2 ani (fetele voastre stiu), si tare multa as dori ca din primavara 2016 sa putem dezvolta sau aplica coneptul vostru la Sancrai de Alba, pe un teren de 2 ha.

  Am reabilitat castelul Sancrai partial printr-un proiect 6.1 si restul din bugetul Consiliului judetean Alba. Avem o infrastructura de 84 mp din castel pe economie sociala (restul infrastructurii este centrul cultural al jud. Alba).

  In anul 2016 as dori sa dezvolt un proiect cu Voi pe Prmacultura.

  Pe 14 dec.sunt la Cluj unde avem o conferinta pe inchidere a unui proiect de economie sociala. Va invit cu drag si as dori sa discutam si detaliile unui proiect de ” Permacultura Sancrai”

  Cu deosebita consideratie,
  Magdalena Bene

 3. Buna ziua si felicitari! Este îmbucurator sa vezi tinerii implicandu-se in asemenea proiecte; generatia mea doar ne-am batut sa supravietuim barbariei comuniste; acum e timpul de cladit ziua de maine iar tinerii acestia o fac cu minte si inima. Bravo lor! Doar ca vor fi înfranati de minti inguste, lacome, invidioase…ramasitele comuniste! Fiti mandri copii de ceea ce vreti sa faceti si nu va lasati intimidati de nimeni. Dumnezeu sa va ajute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *