În Franța s-a lansat Pactul pentru Tranziție, o abordare ecologică, solidară și democratică a politicii locale

Categories Acasă, EvenimentePosted on Format Imagine
În Franța s-a lansat Pactul pentru Tranziție, o abordare ecologică, solidară și democratică a politicii locale

În Franța s-a lansat Pactul pentru Tranziție, o abordare ecologică, solidară și democratică a politicii locale

Pactul pentru Tranziție vine să propună 32 de măsuri pentru comunități mai ecologice, mai solidare și mai democratice, din perspectiva alegerilor locale din 2020 din Franța. Acest ghid va fi folosit de cetățeni pentru a crea un dialog cu candidații locali pentru a identifica și implementa măsurile concrete de încurajare a tranziției ecologice, sociale și democratice a zonei lor locale.
Principiul A: Conștientizare și pregătirea pentru tranziție
Principiul B: Co-construirea politicilor locale
Principiul C: Integrarea impactului pe termen lung și a urgenței sociale și climatice
01. Adoptarea unei politici ambițioase de achiziții publice responsabile (inclusiv dotările sociale, de mediu și locale).
02. Finanțarea proiectelor municipalității în principal prin împrumuturi din surse de finanțare etice.
03. Alimentarea clădirilor publice și iluminat stradal cu energie 100% regenerabilă și locală.
04. Acordarea de prioritate software-ului liber în serviciul public pentru tehnologia informației care servește interesului public.
05. Sprijinirea formării lanțurilor scurte de aprovizionare rurală, organică și locală, cu valoare adaugată mare pentru agricultori și agricultoare.
06. Păstrarea și dezvoltarea terenuri agricole și sprijinirea instalarii de noi fermieri de tip țărănesc.

07. Susținera unei alimentații ecologice, cu mai puțină carne, locală și echitabilă în industria de restaurante și catering.
08. Păstrarea și dezvoltarea spațiilor verzi (acoperite cu vegetație), albastre (cursuri de apă), brune (sol) și negre (luminișuri) pentru a aduce viața sălbatică înapoi pe teritoriu.
09. Oprirea dezvoltării zonelor comerciale mari în teritoriu.
10. Protejarea resursele de apă, asigurarea unei calități mai bune și a unui acces liber garantat pentru toți, considerându-l ca fiind un bun comun.
11.Demararea unei abordări în teritoriu a producției de energie, minimizarea consumului de energie și dezvoltarea producției și consumului de energie regenerabilă, în special de catre localnici.
12. Sprijinirea construirii și renovărilor eficiente din punct de vedere energetic, precum și conversia sistemelor de încălzire cele mai poluante, în special pentru gospodăriile cu risc energetic.
13. Stoparea proiectelor și a infrastructurilor care măresc emisiile de gaze cu efect de seră și reduc biodiversitatea.
14. Consolidarea ofertei, accesului și atractivității transportului public în zonă.
15. Prioritizarea mobilității verzi (mersul pe jos, ciclism) în spațiul public.
16. Limitarea accesului vehiculelor celor mai poluante și a mașinilor personale in localități.
17. Dezvoltarea unei logistici urbane a transportului de marfă adaptată la caracteristicile comunității.
18. Impulsionarea și finanțarea unei abordări colective a prevenirii, reutilizării, valorificării deșeurilor în mod direct sau cu ajutorul actorilor economiei sociale și de solidaritate.
19. Stabilirea prețurilor de stimulare pentru reducerea și sortarea deșeurilor pentru toate părțile implicate din municipalitate.
20. Dezvoltarea spațiior participative comune accesibile tuturor prin promovarea apariției de noi proiecte, prin creșterea gradului de conștientizare a locuințelor participative și prin sprijinirea proiectelor actuale.
21. Primirea, însoțirea și reintegrarea persoanelor aflate în dificultate.
22. Limitarea publicității în spațiul public.
23. Asigurarea accesului pentru toți și dezvoltarea spațiului public nediscriminatoriu, asigurând utilizarea tuturor de cătr toți, inclusiv a celor mai vulnerabili.
24. Asigurarea accesului la locuințe accesibile și decente pentru toți.
25. Oferirea de locuri gratuite de asistență digitală, cu asistență umană pentru toată lumea.
26. Crearea de sisteme publice de recepție, cu personal uman și în legătură cu actorii asociativi, unde să poată intra liber cetățenii străini la sosirea lor pe teritoriu, indiferent de statutul lor.
27. Încurajarea includerii celor care nu lucrează, cu o politică locală de ocupare a forței de muncă orientată spre tranziția ecologică a teritoriului și spre o dimensiune socială.
28. Stabilirea și consolidarea mecanismelor de participare, inițiativă cetățenească, co-construire a municipalității și a grupărilor sale.
29. Crearea unei comisii extracomunitare pe termen lung care să reprezinte interesele naturii și ale generațiilor viitoare și să asigure caracterul adecvat al proiectelor majore ale municipalităților și grupărilor acestora cu aspectele de mediu, sociale și climatice de mediu și lung pe termen lung.
30. Co-crearea cu toate părțile implicate a unei politici asociative locale voluntare, pentru a sprijini dinamica și vitalitatea economică a inițiativelor cetățenești și ale asociațiilor, asigurarea accesului la acestea pentru cea mai mare parte a populației, recunoașterea și protejarea rolului lor critic și deliberativ.
31.Oferirea asociațiilor și inițiativelor cetățenești din teritoriu de spații și resurse pentru a încuraja colaborarea, legăturile sociale și dezvoltarea de spații de activitate (spații de experimentare, partajare, co-guvernare, etc.) deschise pentru toți locuitorii.
32. Adoptarea monedelor locale complementare și a cetățenești și punerea lor în funcțiune în serviciile publice ale municipalității și ale regiilor sale, în bugetele participative și pentru sprijinirea asociațiilor.

Sursa: www.pacte-transition.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.