In lumina lunii…

Categories Acasă, TehnologiiPosted on

 

Pentru practicantii de biodinamica, intregul pamant este o reflexie a ceea ce se intampla in univers, o idee aparuta cel putin in timpul Romei antice si care le-a fost confirmata prin experimentele efectuate in laborator dar si pe teren in ultima jumatate a secolului trecut. Ca indicatie a faptului ca omul intelegea candva puterea interactiunii dintre soare, pamant si plante, ei evidentiaza hieroglifele egiptene ale zeului soare Ra, descris cu raze care sa termina in maini manipulatoare. Steiner si adeptii filosofie sale sustin ca pe masura ce soarele, luna, si planetele se misca prin cele 12 semne zodiacale ale cerului , ele influenteaza in moduri diferite pamantul si plantele care cresc in el.

In fiecare zi, soarele, luna, alte planete si stelele , au un efect profund si puternic asupra cresterii plantelor. Steiner si adeptii filosofie sale sustin ca pe masura ce soarele, luna, si planetele se misca prin cele 12 semne zodiacale ale cerului , ele influenteaza in moduri diferite pamantul si plantele care cresc in el.

Pentru ca in fiecare zi soarele rasare cu 4 minute mai tarziu decat stelele fata de care sa deplasat in ziua precedent, intr-un an el traverseaza intregul ciclu al zodiacului, petrecand o luna in fiecare constelatie. Luna in ciclul sau lunar, petrece doar aproximativ 3 zile in fiecare . In afara de fenomenul cresterii  si descresterii (a carei influente asupra mareelor si plantelor nu mai poate fii contestata) luna efectueaza alte doua miscari care afecteaza atat plantele cat si planeta. Prin orbita sa eliptica, luna, uneori se apropie alteori se indeparteaza de pamant, creind astfel un efect harmonic comparabil cu cel al pamantului care se apropie (vara) si se indeparteaza (iarna)de soare. Cand luna ajunge in punctual cel mai apropiat (perigeu) si o luna “de iarna” apare , relatia plantelor cu soarele, conform fermierilor biodinamici, este stingherita in sensul ca semintele cultivate la perigeul lunii produc plante care tind sa fie vulnerabile la boli fungice si daunatori.

CRESTERE<=====> DESCRESTERE
Practicantii de biodinamica, din europa, care urmaresc evolutia lunii, cum ar fi Maria Thun, evidentiaza faptul ca atunci cand luna este in crestere seva si energiile plantelor au o traiectorie predominant ascendenta, care imbiba plantele cu vitalitate. Dar cand luna a atins punctual culminant si incepe sa descreasca , plantele, spun ei, se orienteaza spre radacini ,aceata fiind o perioada mai buna pt transplantari deoarece planta poate forma mai repede radacini noi cu care sa se ancoreze.Cand fluxul sevei se diminueaza este o perioada buna pt altoire si curatare(taierea crengilor). Cand luna se deplaseaza jos pe linia orizontului, oglindind influenta pe care o are soarele toamna si iarna se spune ca vitalitatea plantelor este concentrate in partile inferioare, timp in care atentia gradinarului este focalizata pe compostare, fertilizare, taieri, plantari si recoltarea radacinoaselor.

Tot ei sustin ca fortele care se scurg in mod continuu din directia constelatiilor sunt concentrate de catre luna si prin puterea sa sunt capabile sa afecteze viata plantelor.  De aceea, lucreaza cu plantele in acele zile in care luna intra in zone ale cerului care imbunatatesc vitalitatea anumitor parti ale plantelor, parti pe care doresc sa le incurajeze.

Stiind care din zile sunt favorabile pt frunze sau fructe, seamana varza intr-o zi pt frunze si asteapta o zi favorabila fructelor, pt rosii. Cele patru aspecte ale unei plante – radacina, frunze-crengi, floare, fruct-samanta – au calitati si functii distincte. Cultivand, in biodinamica, se incearca incurajarea cresterii radacinilor la morcovi, ridichii,cartofi…; cresterea frunzelor la salata,spanac, iarba…; cresterea buchetului florilor peferate ; si formarea de fructe si seminte la culturi cum ar fii grau, porumb, rosii, fasole, dovleac… Steinerienii afirma ca luna insusi actionand nu doar ca un mecanism de reflexie, ci si prin propia putere afecteaza pamantul prin elementul apa , disponibil plantelor prin ploaie sau irigare si este purtatoarea acelor forte care tind sa influenteze reproducerea si cresterea vegetativa.

Un alt ritm de baza este dat de rotatia zilnica a pamantului in jurul proprie axe. Pe parcursul unei singure zi, spune Maria Thun, o planta este afectata de rotatia complete a pamantului. Cam de pe la 3 dimineata pana la amiaza seva se ridica din cauza acestui ritm zilnic, iar de la 3 dupa amiaza pana la miezul noptii acest ritm tinde sa influenteze partile joase ale plantelor.

Cand Steiner a observat ca acele cristale de gheata care se formeaza iarna in ferestre , au o forma total diferita la o florarie decat cele de la o macelarie i-a sugerat lui Pfeipffer si lui Lily Kolisko, sa faca experimente in laborator cu formarea cristalelor pt a demonstra ceea ce el numea “ forte formative” in natura. Pt a satisface dorinta lui Steiner de a dezvalui ce se afla dincolo de valul materiei, Pfeipffer a dezvoltat un sistem numit cromatografie, in care diferite solutii de saruri minerale, imbibate in randuri de hartie, au fost facute sa dezvaluie tiparurile diferite ale fortelor care influenteaza solul si viata plantelor. Cu o metoda similara , cunoscuta ca dinamoliza capilara, Kolisko a mers mai departe validand nu doar spusele lui Steiner dar si pe Paracelsus care spunea ca fiecare planeta este conectata cu un metal, asupra caruia are un efect special in functie de miscarile planetei. Cu metoda sa Kolisko , a reusit sa explice mistere cum ar fii ca obiecte din metal foarte rafinat ca bilele de rulment pot fi de calitate proasta daca au fost fabricate intr-o faza planetara nepotrivita.Ea a descoperit ca aceleasi forte subtile functioneaza si in celulele vii ale plantelor, afectand atat cresterea lor din seminte( capacitatea de germinare) dar si calitatea fructelor si legumelor. Ba mai mult se pare ca si calitatea lemnului este afectata de faza lunii in momentul taierii.

Studentii de la ferma Kimerton Hills sunt invatati sa observe culorile, miscarile si transformarile graduale din natura. Astfel sunt capabili sa recunoasca ceea ce ei numesc “fiinta planta“ care traieste si se manifesta in toate formele sale, de la samanta, la radacina, trunchi si din nou samanta. Prin aplicarea practicilor normale din agricultura cum ar fii semanatul, transplantarea, cultivarea si recoltarea la momentul in care elemente potrivite lucreaza mai intens dinspre univers, au demonstrat ca se poate imbunatatii marimea, forma, gustul si perioada de conservare a recoltelor.

Sa demonstrat de asemenea ca plantele reactioneaza puternic la schimbarile climatice trimitand seva in radacini anticipand furtuna ce va venii. Asta le permite sa trimita din nou in sus zaharuri spre frunze si crengi cand atmosfera se linisteste si sa repare stricaciunile provocate de furtuna. Chiar daca ramane un mister cum i-si dau seama plantele ca va venii o furtuna, se poate efectua un simplu test masurand continutul de zahar al unei plante inainte, in timpul si dupa orice furtuna.

Cele patru parti ale plantei corespund celor patru elemente clasice ale naturii  : pamant, apa, aer, foc.Este clar ca radacina este concentrata in pamant, partile verzi,vegetative sunt legate de fluxul umezelei, florile se deschid in aer iar fructele se maturizeaza usor,usor in caldura soarelui.Astrologic, ei asociaza cele patru elemente cu patru segmente ale zodiacului: panatul cu Taur, Fecioara si Capricorn ;apa cu Rac, Scorpion si  Pesti ; aer cu Gemeni, Balantasi Varsator ; focul cu Berbec, Leu si Sagetator. Si au ajuns la concluzia ca luna, trecand prin fata acestor constelatii permite anumitor forte elementale sa influenteze mai puternic viata plantelor.  Maria Thun si autorii calendarului de la Kimberton Hills, au observant si inregistrat de-a lungul anilor efectele pe care le au asupra cresterii plantelor, opozitiile planetare , conjunctiile si trigoanele. Opozitiile si trigoanele se spune ca sunt positive , iar nodurile ( cand orbitele se intersecteaza), eclipsele partiale si eclipsele totale sunt considerate in general nefavorabile pt lucrul cu plantele , provocand de obicei efecte adverse , in special la semanat. Asa cum cresterea numarului accidentelor din trafic in timpul zilelor cu nod au fost confirmate statistic, la fel si efectele lunii asupra inmultirii la vite au fost stablite de catre fermierii biodinamici de-a lungul anilor. Daca vaca este dusa la monta intr-o zi cu nod, ea nu va ramane gestanta, sau, mai rau vitelul se va naste avand caracteristici nedorite. Experienta a aratat ca atunci cand planetele intra in opozitie la 180 de grade, cu soarele sau una cu alta, vitalitatea plantelor creste semnificativ, incepand chiar cu cateva zile inainte. Steinerienii sustin ca fortele ambelor planete care se afla in opozitie fata de pamant, influentate de pulsurile constelatiilor zodiacale pe care le au in spate, interpenetreaza, fructifica si sporesc  efectul pe care il au asupra pamantului. Efectul lunii , spune Maria Thun, poate fi sporit prin opozitie dar in unele cazuri se diminueaza.

Toata aceasta “frenezie” care suna a intelepciune antica astrologica este de fapt rezultatul a multor ani de experiente in laborator , conduse cu o metodologie stiintifica riguroasa de catre urmasii viziunii lui Rudolf Steiner. Cand Maria Thun si-a inceput studiul asupra ciclurilor ritmice ale lunii , nu stia ca gradina sa din Kassel era in apropiere de centrul unui inel de dealuri, fiecare dintre ele conectat inca de pe vremea Druizilor si a Celtilor cu un semn zodiacal specific. Nu a trecut mult timp pana si-a dat seama ca istoria acestor locuri ii permit sa creeze interfata efectelor lunii, soarelui si a planetelor, anexate celor doisprezece semne zodiacale care sunt vizibile noaptea in anumite perioade ale anului. Rezultatul a fost crearea unui calendar, Biodinamic Sowing Chart (graficul biodinamic pt insamantat), incorporind toate datele despre cele trei ritmuri lunare, pozitiile planetelor si semnele zodiacului. Construindu-si calendarul pe aceste pricipii, ea a fost atenta sa fie corecta nu doar geometric si teoretic dar si faptic. Mecanica acestui calendar poate parea complexa, dar premiza este simpla. Aceasta planeta este parte integrata a sistemului solar dar si a cosmosului iar fiecare fir de iarba este afectat de intreg.

Acest articol a fost inspirat in mare parte de cartea Secrets of the Soil scrisa de Peter Tompkins si Christopher Bird.

Linkuri utile :

 

4 comments

 1. Că Luna și Soarele influențează puternic Pământul și viața de pe el, nu există nici un dubiu. Și mi se par destul de interesante observațiile cu fazele lunii.

  Despre influența planetelor și stelelor, sunt destul de sceptic. La fel în legătură cu astrologia și cu semnele zodiacale.

  Desigur, nu am nimic împotriva diverselor credințe, povești și mitologii. Doar că pe unele dintre ele nu le împărtășesc.

  Sigur, din moment ce totul e conectat, probabil că până și un atom de hidrogen aflat în spațiul intergalactic, la distanță de un miliard de ani lumină de Pâmânt are un efect. Însă mă îndoiesc să fie unul semnificativ.

  (Umila mea părere.)

 2. Bună, aș vrea să clarific aspectul în ceea ce privește originea anotimpurilor. Pămâtul are o oribită în jurul soarelui în formă de elipsă și nu de cerc, asta știe cam toată lumea din generală, dar faptul, că el se afla la un moment dat cel mai aproape de Soare (periheliu) ăi la altul cel mai departe (afeliu), nu generează anotimpurile. Anotimpurile sunt generate de îînclinația axială a pământului față de Soare, în sensul acesta când emisfera nordică este înclinaă spre soare avem vară în nord și iarnă în sud, iar când emisfera sudică e îndreptată spre soare avem vară în sud și iarnă în nord. La prima vedere pare paradoxal, dar dacă analizăm temperatura medie globală, vom vedea că aceasta este mai mare la afeliu decât la periheliu. Atunci când suntem mai departe de Soare, temperatura medie globală este cu 2,3 grade mai mare decât atunci când suntem la periheliu. De ce se întâmplă asta? Dacă privim un glob pământesc vom vedea că nu există o distribuţie omogenă a uscatului şi a apei pe toată suprafaţa Pământului. Emisfera sudică e dominată de ocean, iar cea nordică de continente. La momentul afeliului, emisfera nordică, mai bogată în uscat, este înclinată către Soare. Iar uscatul se încălzeşte mult mai repede şi mai puternic decât apa. Nu e nevoie de prea multă energie pentru a încălzi uscatul. Pe de altă parte, apa se încălzeşte mai greu. De aceea, în ianuarie, când emisfera sudica, dominată de oceane, este orientată spre Soare, temperatura medie a Pământului este mai mică. In rest, sunt destul de rezervat vis avis de afirmatiile lui Steiner din cauza celorlaltor scrieri ale sale, pe care le știu parțial, și sunt de domeniul SF-ului. In ceea ce priveste influenta lunii si a soarelui asupra proceselor intime din cadrul plantelor, informatiile sună interesant si cer un studiu mai amanuntit. Cu respect

  1. “Anotimpurile sunt generate de îînclinația axială a pământului față de Soare”, ceea ce e absolut corect. Am vazut de dimineata pe Discovery Chanel o emisiune simpatica (au demarat ei un proiect in parteneriat cu Ministerul Educatiei foarte simpatic) care dezbatea teoriile legate de provenienta Lunii. Alte lucruri interesante au fost dezbatute si un astfel de aspect interesant ar fi ca Luna echilibreaza pamanatul in miscarile de rotatie in jurul axei proprii la un unghi de 23 de grade, ceea ce confera pamantului anotimpurile. Ziceau ca alte planete din sistemul nostru solar (nu mai retin care, parca Jupier si Marte) neavand sateliti atat de mari care sa-i echilibreze, oscileaza 90 de grade ceea ce spuneau ei s-ar fi intamplat si cu pamanatul daca n-ar fi avut Luna, si in mare n-ar fi existat prea multe conditii de viata propice dezvoltarii unei asemenea diversitati.

  2. Ar mai fi de adăugat că datorită fenomenului de precesie a periheliului, periheliul (și afeliul) se decalează la fiecare aproximativ 58 de ani cu o zi față de echinocții (și solstiții), durata totală a ciclului fiind de aproximativ 21 de mii de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *