Insight 2012

Categories AcasăPosted on

Cine este de acord ca 2011 a fost un an plin de activitati?.
A fost un an deplin si pentru situl permacultura.ro, pentru membrii forumului si membrii retelei care este în curs de formare.
Am avut un an cu întâlniri la Brasov, Bucuresti si alte localitati. Am avut un an în care ne-am întâlnit si regãsit. În care am prins curaj si forta, în care am început de fapt, sã visãm. Sã visãm împreunã.

Personal, am avut sansa sa cunosc persoane minunate, pline de energie si cu dorinta profunda de a învãta, de a conecta, de a transporta o schimbare. O schimbare care, din ce în ce mai multi îmi spun, are de a face cu forma în care ne relationam cu mediul si cu celalalt. O comunitate se naste, spuneam, si cred ca marea majoritate dintre cititori o recunoaste drept fiind în formare. O comunitate a carei tema principala este permacultura însã transcende limitele acesteia.

Am început deja sa vorbim de Transition Towns, în 2012 vom vorbi si vom avea ocazia sa aflam mai multe. Nu numai la Cluj, însa si la Bucuresti, Iasi, Brasov, Timisoara si orinde în tara asa se va dori.

Vor fi organziate mai bine de un curs de permacultura. Sunt deja pe planseta organziatia de  micro-cursuri de introducere în permacultura.

Si cel mai important (poate) vom avea o nou a ocazie sa ne revedem sau sa ne vedem pentru prima oara, într-o versiune mai amplã a întâlnirii de la Brasov de anul trecut, de data aceasta cu 5 zile de workshopuri, filme, seminarii, prezentari de proiecte si multe, multe altele, în Zilele Permaculturii 2012 ce se vor desfãsura între 1 si 5 August 2012, în locatie ce va fi anuntata în scurt timp.

2012. Abia am intrat în an si deja é banal. Atâtea filme si profetii i-au secãtuit spiritul de noutate.

Însa în ceea ce priveste capacitatea de a transforma pe care o regasim ori de cate ori ne unim sa facem ceva, oricât de mic sau insignificant ni s-ar parea, aceasta se reînoieste  si se reîmprospateaza. Ne pune în lumina si viu unul dintre principiile permaculturii: “Grija fata de oameni”.  Simt ca este un an în care vom avea mult grija unii fata de altii, prin împartãsirea cunostiintelor, prin prezenta, prin vis si prin realizare. Astfel vom fi mai mult NOI, vom fi mai capabili sa avem grija de Pamânt si vom putea visa cu o alternativa sistemica.
Si simt ca aceasta va face din 2012 un an plin de fericire pentru noi toti!

Pentru cei care înca nu au avut ocazia sa-l vada,  va las cu un clip a lui Charles Eisenstein, în care revãd multe dintre insighturile pe care le-am avut anul trecut, multe împartasite  în diversele ocaziile pe care le am avut. 5 minute de pura inspiratie si încurajare.

“… Only joint creativity and gifts create intimacy and connection. 
You have such gifts, that are important. Just as every species has an important gift to give to an ecosystem, and the extinction of any species hurts everybody. The same is true of each person, that you have a necessary and important gift to give. …

 

http://www.youtube.com/watch?v=BRtc-k6dhgs

 

 

3 comments

 1. Claudian,

  Pe langa acea intalnire de permacultura de anul trecut, eu n-am mai vazut petrecandu-se nimic. Oamenii ce ne-am vazut atunci, doar un sfert din noi au mai pastrat legatura in in mod cat se poate de sporadic, proiectele de comunitate/eco-village-uri propuse atunci sunt in coada de peste, nu exista coeziune, spirit de grup si de echipa.

  Dupa mine, 2011 a fost un mic de zero barat pe langa tot ce putea fi; nu sunt negativist, doar realist. Sper totusi 2012 sa fie altfel si in sfarsit sa fim o micro-comunitate macar online. Momentan suntem doar niste cunostinte cu interese comune si o gramada de bagaj personal. atat.

  Dar 2012 e 2012, transformarea e dupa colt.

 2. Salve Mihai.

  Cu siguranta cunosti povestioara indiana care pune împreuna un elefant si cativa orbi.
  Fiecare are o experienta a realitatii (a elefantului) însa nici unul nu o are pe deplin.

  Pentru cei care nu o cunosc, aici:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_men_and_an_elephant

  Eu sunt de acord cu tine: am putea fi mai “departe”, am putea fi facut mai mult.
  Însa acesta este ritmul. Si cu toate ca uneori poate fi frustrant, sunt bucuros sa recunosc pasi importanti fata de Ianuarie 2011.

  Exista proiecte de permacultura care au început sa dea primii pasi datorita acestor întâlniri. În acelasi timp, exista proiecte de comunitate care au avansat mult datorita acestor întâlniri.
  Consider cã multe le facem (Înca) pentru cã la un moment dat ne regasim si ne împuternicim reciproc. Ne facem curaj. Ne energizam. Ne întâlnim cu cineva care are aceleasi griji precum noi. Thnks god (or God) nu am luat-o razna.

  Si aceasta este mult.
  O comunitate nu naste peste noapte. Si nu pentru ca eu vreau sau tu vrei. Sau pentru ca noi vrem. Nu este îndeajuns.
  Aceasta experienta de constructie are nevoie de timp si de multe împartasiri. Împartasire de timp, de experiente, de cunostinte.
  O împartasire de noi însine, la urma rumelor.

  Si aceasta, ar fi un prim pas.
  Si noi îl facem. Poate nu prea repede. Poate nu pe vrerea tuturor. Însa îl facem.
  În ritmul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *