La Malin, Philippe Coupe priveste spre viitor

Categories Acasă, Cursuri, EvenimentePosted on

Bună ziua prieten,
Mii de peripeti au întârziat trimiterea acestei scrisoare care trebuia să va scriu de mult. Sper sa am internet pe curand la ferma pentru ca sunt prea obosit pe timp de noapte să ma concentrez pe computer. Am sute de email-uri necitite, cu consecință un sezon 2013 dezastruos din cauza lipsei de comunicare, în principal.

Această revizuire are un impact psihic asupra bolii. Pe scurt, eu sunt acum mai mult sau mai puțin paralizat o mare parte a zilei, dorm 4 ore pe noapte, spatele urmeaza, etc..

Scopul acestei scrisori este viitorul ermitajului, deci a mea .

De îndată ce am văzut ferma în 1999 cred că , atunci când am fost în căutarea de teren pentru un centru turistic ecvestru , Mihai Pop . director stud Beclean ma facut sa ma descoper ferma Malin spunand : ” Putem merge oricând la o fermă de vânzare , dar este foarte izolat , nu există nici un curent și calea este de gunoi .. dar este genul de lucru pe care iti place sigur ” ”
Când am izbucnit de sub bolta și am văzut clădirile cu pădurea din spatele , nici un vecin , parau , pășune , livadă , i-am spus , ” e acum sau niciodată ! ”
Acesta a fost visele mele adolescente reapărute : comunele hippie din San Francisco, așa cum sunt descrise în Michel Lancelot “Vreau sa vad pe Dumnezeu în față ” si evadarea mea in California, pauza în Alpii la 20 ani, cu tatăl meu, cand am vrut să-i conving sa cumpara un cătun abandonat, atracția mea pentru viața contemplativă și retrage mele în tăcere la Orval sau Taizé, cartile mele.

Și aici aveam în fața mea, decorul de visele mele. Știam că am fost singur, dar nu am putut respinge soarta. Acesta a fost profeția lui Malin ( tradus ” diavol ” de către Google )

Planul este simplu . Multe analize descrie amenințările la adresa planetei, dar nimeni nu vede cum de a opri graba nebun, liberalismul orb.
Comunitate, de tip ecovillage sau monahal, este că vreau să trăiesc înainte de a mori. Si e citit pentru a treisprezecea oară Bill Mollison , fondator de permacultura ;

” Pentru mine , nu văd nici o altă soluție ( politic , economic ), la problemele de om decât formarea de mici comunități responsabile implicate în permacultura și tehnologii adecvate … Societatea este într-o mizerie, obezitatea în partea de vest este echilibrat de foamete din lumea a treia. Benzina se scurge, și cu toate acestea sunt încă autostrazi Fiind construit . Împotriva unor astfel de nebunie universala singurul răspuns este de a aduna împreună câțiva prieteni și începe să construiască alternativa ”

Nu autarhia totală, dar o bază de sine cu privire la planurile la alimente și energie. Și avem de tot pe 8ha : grădini de legume, sute de speci de copaci arbuste, pasune, apa în toate formele sale ( de multe izvoare , pâraie , iaz ) , un lut bogat și bun pentru terenuri de construcție si sanatate, nici vecinii, dar nici prea izolat fie. Panta spre est / sud-est, bun pentru albine. Singurul dezavantaj: clădirile in vale in loc de la mijlocul – pantă și soare un pic mai scurt
Această independență alimente și energie, nu e suficient. Veniturile vor fi furnizate de către:
► un turism verde ( de mers pe jos, cu măgarii noștri și în alte tipuri de cazare, stil „gite Panda”) pentru a atrage iubitorii de natură, și via un centru / fermă de învățământ, care ar promova permacultura :
► deschis publicului , prin panouri didactice un spațiu expozițional permanent pentru a arăta de ce și cum de permacultură ( cum este centrul „Terre vivante” în apropiere de Mens (Alpi) în trei teme : habitat ecologic, gradina biologica, stilul de viață ecologică);
► cursuri de ecologie pentru scoli (les classes vertes en Belgique et en France)
►Tabere de vară de o săptămână, reprezantand 4 petale ale flori de permacultura :
● land and nature stewardship: descoperirea naturii si excursie cu bivoac (noapte in natura) cu măgarii 2 zile
● building: eco-construcție: vom realiza fiecare an o cabanuta, un „”cottage” cu pamant si pai (cob cottage), sau cu lemn, în scopul de a instala mai multe locuri de retragere izolata, cu 2 camere. In apropierea unui punct de apă; in copac, subteran, etc
● health and spiritual well being: wellbeing si medicina alternativa : qigong, shiatsu and masaj, nutriție, plante medicinale, yoga, meditatie, etc
● education and culture: tabara muzicăla (cantec sau percuție in alternanta): muzica participativă și ieftina .
► un P.D.C. (Permaculture Design Course) pe care am inițiat în România, prin organizarea primelor trei ediții în 2010 , 2011 și 2012 , dar a fost anulat în 2013. Pascal Depienne vine in anul 2014 dar vrea sa lucreze pe termen lung cu o echipa ;
► chiar dacă acestea oferă nici un venit , am organiza , de asemenea, week-end la țară , întâlnire de week-end cu un program divers, de 2 ori pe lună , din martie până în novembe . Am încercat deja formula în 2011 .
Program : Vineri : seturi diferite de comunicare ● Sambata: relaxare (qigong, yoga, bazat pe prezența unui instructor – dimineață : calendarul de grădină – mâncăruri preparate împreună – DIY atelier – seara : film, muzica, foc de tabără ●Duminică : de relaxare – de mers pe jos de plante medicinale . Ne-ar invita o asociatiesau am organiza dupa o tema (apicultură, etc )
►santier / workshop de primavara si de toamna pentru niste lucruri unde avem nevoie de o echipa. In general : plantatie
► vanzare unor produse din gradina: ciuperci, fructe, pepiniera

1 comment

  1. Felicitari ,Philippe!

    Ai reusit sa intemeiezi un colt de paradis la Malin.Te salutam si iti dorim multa sanatate sa poti transmite si altora ideile tale…

    Calin,Ioana si micul Sven

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *