Primul ASC din Cluj-Napoca!

Categories Acasă, ProiectePosted on

Am citit, am urmarit o multime de filme documentare de ceva vreme incoace, m-am gandit, m-am rasucit pe toate partile (poate ca mai erau cateva variante) si am ajuns la concluzia ca ar fi minunat sa-mi produc singur hrana de care am nevoie, dupa care m-am gandit ca s-ar putea trai decent din aceasta activitate si daca toate merg bine s-ar putea sa mai ajutam si pe altii, fie ei doritori de hrana proaspata obtinuta intr-un mod cat mai sanatos posibil, fie ca sunt persoane aflate in dificultate care nu primesc nici o mana de ajutor din partea nimanui.

Cu toti suntem de parere ca asta e treaba autoritatilor statului, insa parerea mea este ca ele sunt de mult depasite de situatie si sunt convins ca nu mai pot face multe lucruri bune.

Agricultura Sustinuta de Comunitate este un model socio-economic a productiei de alimente si distribuire a acestora. Termenul provine din limba engleza si mai exact Community-supported agriculture cum se numeste in Statele Unite ale Americii, iar in Canada poate fi gasit si sub numele de Community Shared Agriculture. Un A.S.C. este compus dintr-un grup de indivizi care ofera sprijin unei ferme (sau unui producator), unde clientii si fermierii isi impart riscurile si beneficiile intregului proces prin care alimentele sunt produse. Acest sistem consta in livrarea sau ridicarea personala saptamanal a unui cos cu legume si fructe.

Acest concept a luat nastere in anii 1960 in tari precum Germania, Elvetia si Japonia ca un raspuns din partea diferitelor comunitati preocupate de siguranta alimentara si urbanizarea terenurilor agricole. Astfel grupuri de clienti si agricultori au format parteneriate de cooperare pentru finantarea unei agriculturi ecologice.

Am citit despre acest model de a produce si distribui hrana si mi s-a parut cel mai bun model existent la o scara comerciala, asa ca m-am decis sa fac planuri, strategii si sa incerc sa schimb unele lucruri incet, incet. Acum vom vedea daca am adunat destula pricepere (teoretica) pentru a putea pune pe roate acest plan.

Mai multe informatii veti putea afla pe blogul destinat acestui proiect:

http://asc-cluj.blogspot.com/

3 comments

 1. am citit ceva mai demult la fel despre acest model pus pe roate in Japonia, am inteles ca in unele localitati acesta este sursa de baza de aprovizionare cu alimente proaspete in jur de 70 de procente.
  Succes!

 2. CSAs are different from buying clubs and home delivery services where the consumer buys a specific product at a predetermined price. CSA members purchase only what the farm is able to successfully grow and harvest sharing some of the growing risk with the farmer. If the strawberry crop is not successful, for example, the CSA member will share the burden of the crop failure by receiving fewer, or lower quality, strawberries for the season. CSA members are often more actively involved in the growing and distribution process through shared newsletters and recipes, farm visits, farm work-days, advance purchases of shares and picking up their shares of produce.
  sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Community-supported_agriculture#Similar_experiences_worldwide

  daca e despre agricultura sustinuta de comunitate, recomand mai degraba o abordare de genul acesta, unde fermierul e taranul roman, dispus sa faca agricultura extensiva si ecologica: http://www.asatromania.ro/

  bineinteles, demersul lui Florin este laudabil si merita incurajat, insa trebuie sa tinem cont si de angajamentul de timp si munca necesar pt. a pune pe picioare o cultura ecologica, iar asta nu prea pare un part-time job.

  1. Multumesc Rob pt cuvintele bune, insa trebuie sa-ti spun ca deocamdata sunt multe impedimente care nu-mi permit sa ma dedic 100% acestui proiect. Oricum consider ca e mai bine sa se tatoneze putin terenul inainte si sa se porneasca cu pasi mici din mai multe considerente. Asta e doar un inceput si sper ca in viitor sa am sansa de a face pasi in directia potrivita.

   In afara de acestea precizarile tale despre CSA-uri trebuie sa recunosc ca din punctul meu de vedere nu e o conceptie care nu poate suferi unele mici modificari pe alocuri pt ca sa poata fi mulata pt fiecare situatie in parte, de aceea nu am cerut bani nimanui in avans si inca alte cateva schimbari care consider ca sunt au un temei destul de bun, cine ar da bani cuiva in avans pt un lucru pt care nu are nici o certitudine, mai ales ca acea persoana nu are experienta, insa odata pus pe picioare planul voi incerca sa ma apropiu cat mai mult de acest concept.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *