Principiile permaculturii

Categories AcasăPosted on

Va urma in zilele urmatoare o serie in care principiile regasite in permacultura vor fi descrise pe scurt.

Astfel ca cele 12 principii folosite in permacultura care ne ajuta in proiectare sunt moduri de gandire, care atunci cand sunt folosite impreuna, ne permit sa fim creativi in momentul in care reproiectam mediul nostru inconjurator si comportamentul nostru intr-o lume unde energia si resursele sunt diminuate.

Aceste principii sunt universale, desi metodele folosite pentru a le pune in practica vor diferi foarte mult in functie de loc si situatie. Ele pot fi aplicate pe plan personal, economic, social si de reorganizare politica precum este ilustrat in floarea permaculturii (ilustrare care va fi descrisa intr-unul dintre episoadele urmatorare).

Fundamentul etic al permaculturii (centrul) indruma spre a folosi aceste unelte in proiectare, asigurandune ca sunt folosite corespunzator.

Te poti gandi la fiecare principiu ca la o usa care se deschide intr-un intreg sistem, gandind si aducand o perspectiva diferita care poate fi inteleasa in diferite moduri si ii se pot gasi diferite aplicari.

3 comments

 1. E interesant ce aflu aici. Am terminat facultatea de horticultura, dar acolo am invatat doar despre agricultura traditionala, despre agricultura chimizata. Foarte rar ne mai spunea cate un profesor despre metode alternative de comatere a bolilor si daunatorilor. Insa despre permacultura nu ne-a spus nimeni.

  Saptamana trecuta, in timp ce cautam cu totul altceva, am dat de un scurt articol despre permacultura. Asa din aproape in aproape, am dat de acest blog. Iar cand am citit ce scria aici, nu am putut sa spun decat “WOW!”. cum de nu am aflat despre asa ceva pana acum?

  Sunt foarte interesante articolele voastre si voi continua sa va citesc regulat!

  1. Din pacate inteleg exact ce spui, nici eu nu prea am intalnit multi profesori care sa mai cunoasca si sa inteleaga altceva decat ceea ce predau. Sunt cateva lucruri interesante care le poti studia la facultate si daca mai esti si pasionat si ai ochii deschisi gasesti si alte alternative. Din pacate, dupa parerea mea, ceea ce se invata in facultate este in mare parte inutil, insa eu i-am gasit o aplicatie practica si cand intalnesc ceva ce nu-mi place imi ofera posibilitatea de a face lucrurile in alt mod, ceea ce pana la urma consider ca e un plus tot pt mine.

 2. Eu am facut cativa ani Biologia. Pentru mine a fost un soc.Indragostita de natura, fascinata de tot ceea ce e viu, am am descoperit o stiinta care studiaza viata conservata in formol. Nu mi-a venit nici mie sa cred cat poate sa nu imi placa biologia!
  Aproape ca mi-a fost imposibil sa invat ce ni se preda acolo.
  Dar tot mi-a fost de folos, pentru ca mi-am format un background destul de solid de cunostinte in materie.
  De exemplu, poate pentru un fermier obisnuit, care judeca in termeni financiari de profit-pierdere, e usor sa fie pacalit ca OMG-urile i-ar aduce vreun profit.
  Pentru mine, care inteleg cum se obtin aceste organisme, ce inseamna contaminarea genetica, ce inseamna o gena “sinucigasa”, ce inseamna biodiversitatea sau ce ar insemna un monopol asupra semintelor, acest lucru nu e posibil.

  De multe ori, chiar lucrurile pe care le gasim inutile la inceput ne sunt de folos mai tarziu, desi in alt mod decat s-au gandit profesorii nostri… Desi n-as investi acum cativa ani sa urmez o facultate conventionala…
  Sepp Holzer nu are studii superioare. Cel mai bun profesor ramane experienta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *