Raised beds

Categories Acasă, TehnologiiPosted on

Acum ca a venit primavara si au inceput si proiectele practice, m-am gandit sa va arat o lucrare simpla si esentiala din gradina permaculturistului: stratul inaltat. Uneltele necesare sunt un harlet, o lopata, o sapa si o roaba. Am ales o locatie cu expunere buna la soare si relativ adapostita de vant. Am decopertat de iarba o arie de aproximativ 1,5  metri de lata si 4 de lunga.

Pe aceasta suprafata am sapat un sant de aproximativ 50 de centimetri adancime, tot pamantul rezultat fiind cladit pe margine, in jurul gropii.

In groapa am pus mai multe trunchiuri mici de copaci in diferite stadii de putrezire si bucati de lemn mai mari.

Peste materialul lemnos am pus rumegus, crengi uscate, iarba decopertata cu fata in jos, paie, cenusa, carbuni, adica toate resturile biodegradabile ce le-am gasit  prin curte 😀

Peste materialul vegetal am pus restul de pamant sapat din sant plus pamant aditional dintr-o gramada de compost mai veche. Dimensiunile aproximative sunt 4 metri lungime, 1, 8 metri latime si  1,5 metri inaltime.  Lucrarea a durat aproximativ 4 ore, facuta de un singur om, in conditiile in care am avut toate materialele la indemana si pamantul era afanat. Pentru modalitati de ultilizare si beneficii recomand articolul Marcelei.

2 comments

  1. Vreau sa incerc si eu!
    Se pot amesteca doua maini de nisip si un pic de lut in pamantul de la suprafata pe langa compost pentru a inchega solul si pentru a-l ajuta sa retina apa (daca e nevoie).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *