Terra Preta – Pământul negru al nativilor americani

Categories Acasă, TehnologiiPosted on

În inima bazinului Amazonului se găseşte un tip special de sol fertil, cunoscut ca fiind de origine umană – dar pe care ştiinţa modernă nu a fost capabilă până de curând să îl reproducă. Se pare că avem cu o încercare a oamenilor „primitivi” de a terraforma parţial Amazonul, într-un teren fertil, apt pentru agricultură.

„Pământul negru al amazonienilor” cunoscut la început sub numele dat de spanioli – Terra preta do Indio” sau pământul negru al indienilor, este numele sub care este cunoscut un tip special de sol negru, fertil, din regiunea bazinului Amazonului. Aceste soluri negre au fost descoperite în câteva ţări ale Americii de Sud (Brazilia, Ecuador, Peru) şi e posibil să existe şi în altă parte.

Cu toate că pădurile amazoniene sunt extrem de bogate din punct de vedere ecologic, solul acestora rămâne mereu prea sărac pentru agricultură, din cauza ploilor abundente a căror apă cară cu ele cea mai mare parte din nutrienţi. Dar aceste „buzunare” de sol negru – Terra Pretta – sunt extraordinar de bune pentru agricultură şi formează adevărate oaze de fertilitate într-un mediu altfel  dur.

De fapt, acest pământ are capacitatea de a menţine nivelul nutrienţilor de sute de ani. Dupa cum spune dl. Bruno Glaser, chimist la Universitatea din Bayreuth „dacă ar fi să ne luăm dupa cunoştinţele din cărţi, acest pământ n-ar trebui să fie acolo.” Conform unui studiu condus de Dirse Kern, de la museul Goeldi din Belem, „Terra Preta nu este asociat cu un anumit tip de sol sau cu anumite condiţii de mediu” ceea ce sugerează ca nu a fost produs prin procese naturale.

Oazele clasice de Terra Pretta din Amazon, sunt rareori mai mari de 2 acri şi au o adâncime de circa 50 de cm, cu urme ce ajung uneori până la adâncimea de 2-3m.  Pe scurt, Terra Preta este ca un mic „rezervor”de sol diferit, care se întinde pe o suprafaţă mică de teren şi care nu merge prea adânc. Totuşi, pe măsură ce descoperirile au scos la iveala din ce în ce mai multe astfel de „rezervoare” s-a ajuns la concluzia ca circa 10% din suprafaţa bazinului Amazonian este constituită astfel – cam aceeaşi suprafaţă ca Franţa – sau de două ori suprafaţa Angliei(chiar dacă există unii cercetători care argumentează că această suprafaţă este doar doar de 0,3 procente).

Ca regulă generală, Terra Preta are mai mult fosfor, calciu, sulf şi azot, în forme accesibile plantelor, decât este obişnuit în pădurile tropicale. Tera Preta este extrem de potrivit pentru cultivarea fructelor tropicale (şi nu numai). Porumbul, papaya, mango şi multe alte fructe cresc aici de trei ori mai bine decât în solul tropical „normal”.

James B Petersen raporta că în Açutuba, pământul negru al amazonienilor era cultiva continuu de 40 de ani, fară nici un fertilizator.

Mai mult: solul se comportă ca un organism viu: se auto-reînoieşte. Acţionează mai degrabă ca un super-organism decât ca un material inert. Această capacitate a a devenit şi mai remarcabilă când s-a descoperit că aceste rezervoare de sol negru au fost create cel mai probabil de indienii pre-columbieni, între anii 500 ÎC şi 1500 DC şi abandonate după invazia europenilor (alte date indică o perioadă între 800 ÎC şi 500 DC). Cercetarea mostrelor de sol a arătat că cultivarea acestora a încetat în 1500 – în perioada conchistadorilor spanioli. Francisco de Orellana, un conchistador spaniol a raportat că, străbătând bazinul amazonian, în căutarea unui oraş secret de aur,expediţia sa a descoperit o reţea de ferme, sate şi chiar uriaşe oraşe zidite. Mai târziu, când alţi spanioli i-au urmat, nici unul nu a putut găsi oamenii despre care primul conchistador a pomenit. […]

Mai târziu, omenii de ştiinţă au fost foarte sceptici în legătură cu afirmaţiile lui Orellana, de vreme ce, în opinia lor, solul Amazonului nu poate suporta comunităţi agricole aşa de mari. Bineînţeles, oamenii de ştiinţă nu descoperiseră încă existenţa Terra Preta.

Unul dintre cele mai mari rezervoare de Terra Pretta, descoperit lângă Santarem, are o lungime de circa 4,5 km şi o lăţime de circa 0,75 km. Observaţiile făcute de oamenii de ştiinţă au indicat că această zonă ar fi putut susţine o populaţie de 200.000-400.000 de oameni. Lucru care pune afirmaţiile lui Orellana într-o lumină mai plauzibilă.

Cercetările, deşi au adus unele rezultate, n-au putut răspunde multor întrebări. Multa vreme, oamenii de ştiinţă n-au reuşit să-i identifice originile. La început, a fost avansată teoria că rezervoarele de Terra Preta erau locuri fertile în mod natural. De vreme ce Terra Preta se găseşte doar în punctele cele mai înalte ale bazinului amazonian, s-a presupus că apariţia lor este cauzată de căderile de materie vulcanică în urma erupţiilor. O altă ipoteză a fost ca acestea s-au format prin sedimentarea unor lacuri, fie de origine Terţiară, fie mai recente.

Originea naturală a fost explicaţia cea mai des susţinută la început, până în jurul anilor 1950, când părerile s-au împărţit şi tot mai mulţi cercetători au început să susţină ideea ca Terra Preta a fost fabricat. Între 1960 şi 1970, s-a alcătuit o hartă a rezervoarelor de Terra Preta şi cercetarea acestora a devenit mai intensă. Datele fizice şi chimice revelate de analize, au sprijint teoria că aceste insule fertile sunt opera omului. Faptul că majoritatea acestor insule-de-teren-arabil sunt situate în apropierea rutelor de trasport navigabile, acolo unde ne putem aştepta să se stabilească oamenii, întăreşte şi el această convingere.

Chiar dacă convingerea generală a devenit că oamenii au fost cei care au transformat solul printr-un fel de procese bacteriale, nu era încă clar dacă acest lucru a fost involutar, ca urmare a faptului că oamenii au locuit acele insule sau dacă a fost un proces clar de terraformare, intenţionat condus pentru a îmbunătăţi calităţile solului.

Odata acceptata aceasta teorie, cercetarile pentru reproducerea sa au luat amploare. In prezent, terra preta se produce si este  folosit si cunoscut mai mult sub numele de bio-char. Pe langa efectele benefice asupra plantelor, biocharul este si o tehnica sechestrare a carbonului.

Informatii despre cum se poate produce si cum se aplica gasiti pe multe site-uri. Recomand cu caldura biochar.info.

Cand timpul imi va permite,  voi posta un material  mai amanuntit. Pana atunci, sper ca articolul meu va va face sa bateti cararile netului, cum m-a facut si pe mine articolul din Formula As. Si eu v-am dat mai multe informatii decat ei! 😀

Sa va fie de folos!

2 comments

  1. Simpatici intradevar europenii. Dupa cum spune si Jared D. in „Guns, steel and germs” bolile aduse de europeni pe continent au decimat populatiile aborigene. Si la fel se banuieste ca s-a intamplat si in bazinul Amazonului, mi se pare ca urmatorii conchistadori n-am mai gasit nici urma de om si credeau ca Francisco de Orellana abera cand in jurnalul lui povestea despre bogatia pe care o gasise in aceal bazin, dar se pare totusi ca el a fost singurul european care a vazut acele comunitati.

    Un film recomandat pe tema asta il gasiti aici: http://www.youtube.com/view_play_list?p=AD2AE0C72C8C1A9C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.