Unelte pentru comunitate

Categories Acasă, TehnologiiPosted on

Schimbarile din ultimele zile cu forumul m-au inspirat sa privesc putin dincolo de ziua sau saptamana viitoare. Ce am putea sa facem cu permacultura.ro si ce poate site-ul sa aduca in folosul comunitatii? Pe termen mediu site-ul va viza furnizarea aptitudinilor si atitudinilor necesare unei vieti sustenabile in cadrul comunitatilor noi sau a celor existente. Este vorba in primul rand despre earth-skills cum ar fi ingrijirea animalelor (husbandry), constructiile din materiale naturale, colectarea si utilizarea energiilor naturale, obtinerea si conservarea alimentelor direct din natura, remedii si alimentatie naturala, mestesuguri traditionale si actuale (arts & crafts) si altele. Dorim realizarea unor cursuri practice de formare si a unor proiecte-pilot care sa genereze efecte de multiplicare in randul celor interesati. De asemenea se doreste realizarea unei baze de date publice cu expertii care practica pe principiile permaculturii  diferitele preocupari enumerate mai sus si antrenarea lor in proiecte si activitati in folosul comunitatilor locale.

O a doua directie de dezvoltare priveste people-skills si se doreste identificarea unor modalitati de realizare a unor comunitati reale si virtuale centrate pe valorile permaculturii si grijii fata de pamant si fata de oameni. Construirea comunitatilor umane nu se poate realiza in afara unui dialog deschis,  prin punerea in comun a resurselor si abilitatilor unice pe care fiecare dintre membrii sai le are.  Comunitatile, spre deosebire de societate, sunt intotdeauna locale si de aceea ancorate in realitatea imediata a unui peisaj si a unui context concret. In cadrul comunitatilor urbane se vor dezvolta, pe principiile permaculturii, gradini urbane de tipul gradinilor verticale, a gradinilor de acoperis sau a celor pe terenuri abandonate, care sa furnizeze hrana proaspata si locala pentru membrii comunitatilor urbane. Principala problema in cazul comunitatilor urbane este obtinerea terenurilor pe care sa se realizeze acest lucru. Prin sensibilizarea autoritatilor locale si initierea unor proiecte concrete in care sa fie implicati oamenii unei strazi sau al unui cartier se pot realiza astfel de proiecte in folosul comunitatii.

In comunitatile rurale principala problema este lipsa acuta de resurse umane si informationale, de energii proaspete care sa sprijine dorinta de a munci si ingriji pamantul. Permacultura reprezinta singura modalitate prin care comunitatile rurale pot fi revitalizate. In acest caz solutiile noastre vizeaza munca de voluntariat si intierea de proiecte care sa transfere tehnologiile permaculturii (cultivarea pe straturi inaltate, fara arat, gestionarea holisitca a pasunilor, economisirea si utilizarea locala a resurselor-apa, lemn, mestesuguri) catre comunitatile rurale, concomitent cu pastrarea si perpetuarea speciilor si plantelor de cultura traditionale. O preocupare constanta a tutror celor care imbratiseaza permacultura este cea legata de constituirea unor noi comunitati pe valorile proprii. In acest caz este necesara identificarea unor locatii si resurse locale care sa permita realizarea acestor noi comunitati, avand insa in vedere orizonturi de timp mai lungi (3-5 ani) in care astfel de proiecte sa isi confirme viabilitatea.

O a treia directie de dezvoltare vizeaza realizarea redistribuirii echitabile a surplusului (share the surplus), prin accesul tuturor la informatie, resurse,  intrajutorare si formare. Realizarea unui fond comun de resurse (informatii, banca de seminte, munca voluntara-claca, utilaje) si gestionarea echitabila a acestuia va intari capacitatea noastra ca si comunitate de a lua decizii si de a dezvolta proiecte practice in folosul tuturor. De asemenea acest principiu se poate manifesta sub forma unor evenimente locale si intalniri asociate perioadelor cheie de peste an care sa asigure redistribuirea echitabila a surplusului (prin impartirea semintelor in primavara, impartirea muncii in vara si in iarna si  impartirea roadelor in toamna).

Cam astea sunt directiile care se contureaza, astept parerile si opiniile voastre!

4 comments

  1. Cred ca in primul rand ar trebui realizat un calendar al activitatilor intr-o gospodarie unde se practica permacultura. Poate fi unul interactiv, care sa se adnoteze pe masura ce apar alte idei.

  2. Ma inscriu si eu la capitolul mestesuguri traditionale: paine facuta artizanal, fara vreo masinarie si doar cu faina, apa si sare. Pot invata pe oricine doreste, pot sustine ateliere si cursuri legate de acest mestesug.
    Iata reactii la primele ateliere sustinute de mine la Timisoara: http://www.opiniatimisoarei.ro/nou-mod-de-socializare-si-educatie-culinara-la-timisoara-au-invatat-impreuna-sa-faca-paine-100-naturala/09/04/2011

    http://turtitafermecata.blogspot.com/search/label/Timisoara

  3. Bun articolul. Trebuie trecut la faza urmatoare a extraordinarei initiative cu acest site. Ma straduiesc si eu acum sa fac paine si maia conform metodelor de pe blogul lui Iulian. Ma straduiesc sa folosesc sfaturile lui Florian la mica mea gradinita, ma straduiesc sa-mi caut un loc pt a ma muta definitiv la tara si a ma apuca serios de permacultura si viata sanatoasa… Asa ca multumesc din suflet ajutorului acestui site. Si sunt fericita ca se trece mai departe , la a orgaziza mai multe, mai concrete. Asa cum zicea Cornelius mai sus, ar fi mana cereasca un calendar, caci imi bubuie capul de informatie citita pe net, dar nu stiu de unde sa incep concret unele etape si unde sa le opresc. In fine, multumesc pt toate cate am invatat de la voi!

    1. Este un calendar destul de bun la finalul cartii “Square foot gardening”. Chiar ceva de genul asta cautam si eu si uite ca am dat peste el, putin cam tarziu, dar mai bine acum decat sa ma mai chinui eu. Asa ca daca nu ai cartea inca, am sa ti-o trimit prin e-mail!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *