A V-a ediție a Convergenței Naționale de Permacultură

Categories Asociație, Cursuri, EvenimentePosted on

Anunțăm cu drag cea de-a V-a ediție a Convergenței Naționale de Permacultură, desfășurată în Cluj Napoca în perioada 29 Iulie – 2 August.

Devenită deja o tradiție, Convergența ne oferă un prilej bun să ne întâlnim, să împărțim experiențe, să schimbăm idei, planuri și proiecte, să sărbătorim și să ne cunoaștem mai bine unii pe alții.

Ediția a  V a evenimentului este un specială, fiind prima din lanțul de convergențe care se vor desfășura în mediul urban. Această idee s-a născut dintr-o îndelungată observare a interesului manifestat de mai mulți permacultori și pasionați de permacultură de a pune în aplicare designul, strategiile, tehnicile și metodele specifice si în orașe, nu doar la țară.

În România ponderea populației urbane este de 54%, ocupând o suprafață considerabilă de teren, care este în continuă expansiune. Amprenta ecologică a orașelor este una negativă, în unele cazuri profund negativă, fapt care atrage de la sine o bunăstare redusă a populației, o diversitate ecologică mică și o alienare progresivă a oamenilor față de natură.

Prin acest eveniment ne propunem să învățăm împreună ce putem face să îmbunătățim aceasta situație, să înverzim orașele în care trăim și să reintegrăm orașul și propriile noastre  vieți în mediul natural.

Posibilitățile de proiecte urbane sunt nenumărate, iar pentru mulți dintre noi este, momentan, mult mai accesibilă aplicarea principiilor permaculturi în acest mediu.

Am propus ca desfășurarea convergenței să fie la Cluj Napoca, aici fiind prezente câteva exemple concrete de proiecte care pot fi implementate în direcția mai sus menționată.

În cadrul convergenței vor fi susținute câteva workshop-uri itinerante și ateliere practice de permacultură urbană.

Fiecare zi a Convergenței va acoperi câte un cartier al Clujului unde vom vizita inițiative locale de grădinărit în școală, grădini urbane comunitare, grădini de legume pe acoperiș, Food Forest și alte inițiative benefice mediului urban. Pe lângă vizite vor fi ateliere practice specifice siturilor unde se vor desfășura, precum:

 • Atelier de altoit;
 • Atelier de Food Forest;
 • Atelier de trasare a curbelor de nivel;
 • Construcții de mobilier urban;
 • Sisteme pasive de colectare a apei;
 • Atelier de grădinărit;
 • Atelier de făcut pâine cu maia și pizza;
 • Și muuulte altele ☺.

De asemenea, va fi o sesiune de prezentări de inițiative locale a participanților la convergență, desfășurată la Casa de Cultură Permanentă, unde vom putea împărtăși propriile proiecte în vederea popularizării acestora, a schimbului de experiență și a stabilirii de relații între proiecte și „priectanți”.  Fiecare participant își va putea prezenta proiectele proprii în cadrul sesiunilor de prezentări ale convergenței.

Serile vom avea ocazia să sărbătorim împreună și în unele seri vor fi proiecții de filme tematice.

În ultima zi, duminica de dimineață vom continua cu un târg de produse aduse de participanți. Putând astfel să facem schimb, să dăruim sau să vindem ceea ce dorim să împărtășim, fie ele semințe, haine sau orice alt produs, cu mențiunea să fie naturale.

 

Fiind în oraș, nu mai putem proceda ca la edițiile anterioare ale Convergenței, și anume de cazare la cort sau la casă. Nu putem asigura cazare, dar vă oferim câteva sfaturi pentru a găsi o cazare potrivită:

 • Pe unul din siturile pe care se vor desfășura ateliere, situat la marginea Clujului, se pot amplasa 5-6 corturi, astfel existând și această posibilitate, dar cu locuri limitate;
 • Recomandăm folosirea site-ului https://www.couchsurfing.com/ , o platformă interactivă unde oamenii împărtășesc „canapeaua” cu vizitatorii, astfel având și oportunitatea de a cunoaște mai bine cominutatea locală din Cluj Napoca;
 • Cazarea la hosteluri. Găsiți aici o listă cu hosteluri în acest link: http://www.cluj.info/adrese/turism-si-cazare/hosteluri/6/56/
 • La prieteni ☺ .

Vom organiza două mese pe zi, cina și prânzul, care vor fi asigurate de colectiva ”Zacusca pe Roti” Mâncarea va fi vegană. Vă asigurăm că este absolut delicioasă și sățioasă. Va fi transportată la situl unde ne vom afla la orele de masă, în general pe unul din siturile unde se vor desfășura proiecte practice.

Convergența este un eveniment grass-roots, cu buget 0, motiv pentru care vom face apel la participanți pentru asigurarea meselor. Astfel recomandăm o donație de 80 lei, bani care vor merge înspre asigurarea celor 8 mese, a transportului acestora la locație plus un mic surplus care va merge ca donație directă Colectivei ”Zacusca pe Roti”.  în vederea susținerii acesteia și a minunatei inițiative pe care o reprezintă.

Rugăm dacă se poate trimiterea unui avans cu jumătate din sumă pentru a putea pregăti anticipat primele mese.

Pentru a participa va rugam sa folositi Formularul de înscriere la Convergență.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *