“Scoala din gradina”, schimb de experienta româno-norvegian

Categories Asociație, Grădinărit cu copiiPosted on
norv 1
“Geitmyra skolehager”, Oslo

Una dintre metodele non-formale de invatare, pe care o apreciem si o consideram eficienta este sa luam exemplul   direct de la cei care fac deja cu succes ceea ce vreau sa invat si sa fac si eu. Schimburile de  experienta sunt ocazii minunate de a stabili relatii noi de colaborare si de a invata direct si intr-un mod practic. Noi vrem sa acumulam cat mai multa experienta si cat mai multe cunostinte  pentru a folosi gradina in scop educational atunci cand gradinarim cu copiii.

Astfel ca in cadrul proiectului ” Educatie pentru sustenabilitate: gradina ca o resursa pedagogica pentru o dezvoltare durabila” *, pe care noi il denumim pe scurt “Scoala din gradina” echipa de implimentare a proiectului a avut ocazia de a se deplasa in Norvegia pentru un schimb de experienta inedit.

Am intalnit oameni minunati dornici sa ne cunoasca si cu care am impartasit experientele fiecaruia.

In Oslo am cunoscut-o pe doamna Linda Jolly, cadru universitar la ” Universitatea Norvegiana de Stiinte ale Vietii “, care este una dintre initiatorii proiectului “Scoala vie” (1996-2000), un proiect finantat din bani publici. Prin intermediul acestuia multi elevi au avut ocazia sa lucreze la ferme si sa isi fixeze cunostintele teoretice dobandite in sala de clasa, intr-un mod practic.  Planul pedagogic de invatare s-a format prin cooperarea dintre profesorii si fermierii implicati, avand la baza curicula scolara. In timp activitatile de invatare practice legate de gradinarit si lucru la ferma s-au diversificat, fiecare scoala aplicand metoda care i se potriveste.

In Oslo la ora actuala zeci de scoli folosesc gradina educationala  ca metoda de predare. Noi am vizitat “Geitmyra skolehager”, o gradina cu o traditie de mai bine de 100 de ani. Aici elevi din mai multe scoli impreuna cu profesorii vin sa gradinareasca, fiecare avand lotul ei. Nu este o gradina dedicata doar copiiilor, ci este o gradina comunitara , multe loturi fiind date spre folosinta locuitorilor din Oslo.  Stand de vorba cu domnul Tore Faller, administratorul gradinii am aflat cum functioneaza: scoala interesata primeste un areal pe care el il pregateste (il sapa si il fertilizeaza natural) iar de aici mai departe elevii si profesorul sunt cei care se ocupa.Gradina si cateva pavilioane unde se pot aduna sa gateasca sau sa discute in aer liber, chiar pe timp ploios.Din pacate, sunt mai multe cereri, mai ales din partea locuitorilor decat spatiu disponibil si e nevoie sa stepti de la doi ani in sus pana vei primi o parcela.

cu Linda Jolly si Tore Faller

 

DCIM100GOPROGOPR0535.
O parcela a unei scoli la Geitmyra

 

http://www.geitmyra.no/category/om-oss/

A urmat apoi o vizita in Tingvoll, un orasel pitoresc dinspre nord pe malul unui fiord, la centrul de cercetare “Norwegian Institute of Bioeconomy Research”. Gazda noastra, doamna Kirsty McKinnon lucreaza cu scoala din Tingvoll, avand o gradina educationala si diferite activitati cu copiii chiar pe terenul Institutului. Aici am aflat ca intre anii 1920-1980 Norvegia a avut multe gradini in scoli, in timp ce in anii 1990 acestea au intrat intr-un declin, insa deja se observa o renastere a gradinilor cu copiii, din ce in ce mai multe scoli revin la aceste metode de  invatare practica in natura.

Cateva dintre activitatile pe care le face cu copiii: plantarea gradinii italiene ( cu ierburi de genul busuioc, oregano) care se folosesc pe pizza si spaghete, realizarea unei structuri simple de cort mongolian pe care sa se catere fasolea, xilofonul din lemn , balta pentru broaste, gardulet impletit din salcie. O leguma iubita de toti copiii este cartoful. Aici copiii cultiva mai multe soiuri de cartofi, de la galbeni la rosii si violet, invatad despre biodiversitate, protejand si pastrand soiurile vechi.

DCIM100GOPROG0110951.
cu Kirsty McKinnon

 

Suntem recunoscatori pentru sansa de a inva de la oameni cu o experienta de o viata si multumim gazdelor noastre care ne-au primit cu mult drag si au facut schimbul de experienta sa fie atat de special.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *