Susține Cultivă Orașul!

SUSTINE PT SITEmic

 

CULTIVĂ ORAȘUL este o inițiativă care promovează agricultura urbană susținută de comunitate. Astfel, vrem să aducem împreună grădinari urbani și consumatori pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile în oraș și în imediata vecinătate a sa.

Prin transmiterea de cunoștințe și practici, facilitarea accesului la terenuri agricole pentru grădinari, producerea de legume diverse și sănătoase, acțiuni colective și prin activități de socializare și discuție am pus bazele, în ultimii 3 ani, unei comunități locale deschise și în creștere.

Am organizat școli și ateliere de grădinărit, schimburi de semințe, proiecții de filme și evenimente culinare. De asemenea, am condus o muncă de identificare de terenuri ce pot deveni grădini, am susținut inițierea a două grădini comunitare și a unei grădini în jardiniere la Casa Tranzit (realizată împreună cu elevi în cls. a VII-a) și am salvat semințe pentru sezoanele următoare.

În prezent, lucrăm 4 terenuri – trei grădini urbane și o livadă, în cartierele Gheorghieni, Bună Ziua și Gruia, unde cultivăm o foarte mare diversitate de legume și plante aromatice – tomate, castraveți, fasole, bob, ridichi, kale, ceapă, salată, schinduf, rădăcinoase, busuioc, mentă, leuștean etc. Suntem atenți la proveniența semințelor pe care le folosim și avem o bibiliotecă de semințe doar din soiuri tradiționale sau locale, ne-modificate genetic și cultivate fără chimicale.

Interesul pentru hrană locală și sănătoasă este foarte mare și este firesc să fie așa. Însă, în același timp, accesul la ea este tot mai limitat, iar terenurile pentru producția agricolă sunt împinse în afara orașului. Terenurile fertile sunt transformate în spații construite, piețele agroalimentare sunt fie mai puține, fie mai restrânse, iar numărul super și hipermarket-urilor este în creștere, la fel și a rafturilor cu legume din agricultură industrială.
Avem nevoie ca terenurile să își păstreze scopul pentru producție de hrană sau să devină grădini urbane, pentru ca locuitori ai orașului să avem acces la legume cultivate local și sănătos.

banda0mica


SUSTENABILITATE ÎN PRACTICĂ:

De la începuturile Cultivă Orașul, am pus bazele unei infrastructuri la comun, care să faciliteze implicarea celor interesați în cultivarea terenurilor disponibile. Am creat o colecție de informații utile, am achiziționat unelte și minime echipamente (ex. motosapă) și am construit ceea ce a fost necesar (ex. solar, spațiu depozitare unelte). Acest lucru permite implicarea grădinarilor și a altora dornici să învețe, fără stresul obișnuit al unei investiții inițiale mari.

Practicăm o agricultură curată, minim mecanizată, bazată pe diversitatea speciilor cultivate, rotația culturilor, utilizarea tratamentelor naturale în grădină (unele preparate chiar de noi) și salvarea propriilor semințe. Cu fiecare sezon, am învățat lucruri noi și am căutat să îmbunătățim ceea ce am observat, astfel încât munca să fie mai ușoară, mai plăcută, la fel de sănătoasă, iar producția să fie suficientă.

Ne face plăcere să avem spațiu de socializare cu alți grădinari sau consumatori, să schimbăm experiențe, să ne înțelegem mai îndeaproape nevoile sau doar să servim împreună o masă gătită cu produse de-ale grădinii și nu numai.


TESTIMONIALE:

test1

„Am aflat de Cultiva Orașul acum 2 ani, de pe Facebook și fiind pasionată de grădinărit, m-am înscris la una dintre primele lor inițiative – Școala de grădinărit. Pentru mine a fost o reală plăcere să petrec câteva ore săptămânal cu niste oameni deosebiți, de la care am avut foarte multe de învățat despre grădinărit. Pe lângă noțiuni teoretice și practica efectuată în gradina Heltai, am primit inclusiv sfaturi „personalizate” despre cum să îmi organizez gradina, ce legume ar fi potrivit să cultiv etc.
Cu toate că anul acesta nu mai dispun de timp suficient să mă implic activ în acțiunile lor, îi susțin cu drag și încerc să fac cunoscută inițiativa Cultiva Orașul în cercul meu de prieteni, pentru că merită!” – B., participantă la școala de grădinari

test2

Când am început să particip la activitățile CO nu aveam nicio experiență în grădinărit, și nici nu știam că pot dezvolta atât de repede o pasiune din asta. Îmi dădeam seama că este foarte important pentru viețile noastre individuale și pentru societate – cum și unde ne creștem hrana – dar cu timpul am realizat că pentru mine grădinăritul a însemnat mai mult. Cu toții trecem prin perioade mai bune sau mai proaste emoțional și eu am avut norocul să pot, în perioadele proaste, să fug în grădină. M-a ajutat foarte mult să pot să-mi mișc corpul, să stau în aer liber, cu mâinile în pământ, să observ vietățile din grădină, să mă bucure sau surprindă fiecare schimbare prin care trec plantele, și să văd relativ repede un rezultat al muncii mele. Voi fi mereu recunoscătoare pentru asta tuturor celor care au făcut posibilă existența Cultivă Orașul
– V., membră a inițiativei

test3

„De multă vreme îmi doream să produc o parte din legumele pe care le consum, să le cultiv într-un fel anume, însă fără să mă mut la țară. Mă bucur că prin Cultivă Orașul am posibilitatea de a lucra un teren în oraș și, încă și mai fain, alături de mai mulți oameni, într-o atmosferă deschisă și mișto. Pentru mine, rămâne interesant și exercițiul constant de a ne auto-organiza și gestiona în mod colectiv, întrucât timpul liber al fiecăreia diferă sau cunoștințele de grădinărit sunt foarte diverse și dorim să menținem un grup deschis oricui dorește să grădinărească. Sper ca inițiativa să se dezvolte și grădinile printre case și blocuri să devină un lucru firesc, unde orășenii petrec timpul împreună și văd cum din mâinile lor cresc niște legume pe plac.” – P., membră a inițiativei

 


CE AVEM NEVOIE?

Toată munca depusă la Cultivă Orașul este voluntară. Grădinarii participanți s-au bucurat de roadele muncii lor sub forma timpului petrecut in grădini, cunoștințelor acumulate și a accesului la legume curate, sănătoase, crescute chiar de ei/ele.

În toți acești ani am reușit să ne acoperim costurile de operare din activități și donații.

Dar începând cu sezonul 2018-2019grupul nostru s-a extins și cum unele unelte sau structuri / părți din infrastructură s-au deteriorat, au nevoie de reparații. Mai exact, avem nevoie de bani pentru:

  • înlocuirea foliei la solar – solarul ne permite să ne facem propriile răsaduri timpurii și să creștem plantele care au un timp de maturare mai lung (cum ar fi tomatele)
  • refacerea spațiului social folosit la susținerea atelierelor, pregătirea unor munci agricole dar și ca spațiu de destindere atât de necesar pentru crearea legăturilor dintre grădinari
  • achiziționarea de noi unelte care să le înlocuiască pe cele deteriorate și să fie suficiente numărului în creștere de grădinari și participanți la ateliere (roabe, butoi, clesti)
  • plata utilităților crescânde ale grădinilor (cu precădere alimentarea cu apă)
  • transportul de materiale, unelte și produse de la și între grădini (pentru care avem nevoie de o mașină tip dubă, iar un singur transport costă ~50RON)

Toate aceste nevoi, rotunjite, se ridică la 3500RON.
Nu e mult poate pentru unii, dar pentru noi această sumă înseamnă că putem continua munca fără să fim împovărați de circumstanțe.

De aceea acum avem nevoie de ajutorul vostru. Dacă și tu crezi că agricultura sustenabilă e importantă și vrei să o susții și să ajuți la împărtășirea cunoștiințelor pentru a o face mai accesibilă, ajută-ne să strângem suma aceasta.

De aceea acum avem nevoie de ajutorul vostru. Dacă și tu crezi că agricultura sustenabilă e importantă și vrei să o susții și să ajuți la împărtășirea cunoștiințelor pentru a o face mai accesibilă, ajută-ne să strângem această sumă.

Te invităm joi, 17 Septembrie, începând cu ora 16:00, la spațiul A-casă, strada Someșului, nr. 45, să ne cunoaștem și să povestim față în față despre ceea ce ne pasionează. Vom avea fructe, verdețuri, ceaiuri, iar alături de noi vor fi mici producători din zona Huedinului.
ver2
banda1mica

 

Iar dacă vrei să ne susții dar nu poți ajunge la eveniment sau ești din alt oraș, poți să ne ajuți donând direct în contul Asociației Române de Permacultură:

Asociația Română de Permacultură

RO 78 BTRL RON CRT 00U 4795 202

Banca Transilvania
cu mențiunea „Pentru inițiativa Cultivă Orașul”


Facebook :logo cultiva orasul
cu sprijinul
logo-arp